Staff Nurse Exam Questions and Answers MCQ 2021

Staff Nurse Exam Questions – Question Papers for Staff Nurse Examination:

  1. Which of the following set is the evidence of evolution?

(a) Homologous and vestigial organs

(b) Analogous and vestigial organs

(c) Homologous and analogous organs

(d) All of the above

Answer: (a) Homologous and vestigial organs

  1. Of the following anatomical structures, which is homologous to the wing of a bat?

(a) The arm of a human

(b) The wing of a butterfly

(c) The tail of a fish

(d) The dorsal fin of a shark

Answer: (a) The arm of a human

  1. Which one of the following sets of structures includes only analogous organs?

(a) Wings of butterfly, housefly and bat

(b) Hind legs of horse

(c) Hands of man, monkey and kangaroo

(d) Mandibles of cockroach, mosquito and honeybee

Answer: (a) Wings of butterfly, housefly and bat

  1. Which of the following set represents all vestigial structures in the human body?

(a) Vermiform appendix, body hair and cochlear

(b) Wisdom teeth, coccyx and patella

(c) Coccyx, vermiform appendix and muscles of ear pinna

(d) Body hair, muscles of ear pinna and atlas vertebra

Answer: (c) Coccyx, vermiform appendix and muscles of ear pinna

  1. The earliest animal to have been domesticated by man most likely the

(a) Horse

(b) Pig

(c) Dog

(d) Cow

Answer: (c) Dog

  1. Presence of gill slits in the embryo of all vertebrates supports the theory of

(a) Organic evolution

(b) Recapitulation

(c) Metamorphosis

(d) Biogenesis

Answer: (b) Recapitulation

  1. Appearance of ancestral characters in the newborn, such as tail, multiple mammals, etc., are known as

(a) Homologous

(b) Analogous

(c) Atavistic

(d) Vestigial

Answer: (c) Atavistic

  1. Evolution is defined as

(a) History of race

(b) Development of race

(c) History and development of race with variations

(d) Progressive history of race

Answer: (c) History and development of race with variations

  1. The book named “Philosophic zoologique” was published in 1809 and was written by:

(a) Mendel

(b) Darwin

(c) De Vries

(d) Lamarck

Answer: (d) Lamarck

  1. Penguin is a bird that lost the use of its wings by not flying. Such a statement would express the views of

(a) Darwin

(b) Wallace

(c) Lamarck

(d) Huxley

Answer: (c) Lamarck

  1. A scientist kept 80 generations of Drosophila in darkness, even after that the flies had normal eyes. This disapproves law of

(a) Natural selection

(b) Acquired characters

(c) Use and disuse

(d) Synthetic theory

Answer: (b) Acquired characters

  1. Weismann cut off tails of mice generation after generation but tails neither disappeared nor shortened showing that

(a) Darwin was correct

(b) Tail is an essential organ

(c) Mutation theory is wrong

(d) Lamarckism was wrong in inheritance of acquired characters

Answer: (d) Lamarckism was wrong in inheritance of acquired characters

  1. What did CHARLES DARWIN publish in 1859?

(a) Origin of Species by Natural Selection

(b) Species Plantarum

(c) Philosophie Zoologique

(d) De Naturien Familien

Answer: (a) Origin of Species by Natural Selection

  1. The book ‘Descent of Man and Selection in Relation to Sex’ was written by:

(a) Charles Darwin

(b) J.B. Lamarck and C. Darwin

(c) F.B. Sumner and E. Darwin

(d) Robert Brown

Answer: (a) Charles Darwin

  1. Darwin worked on Galapagos finches. The number of species of these finches is

(a) 10

(b) 12

(c) 14

(d) 11

Answer: (c) 14

  1. Which one of the following evolutionists proposed the theory of evolution similar to Charles Darwin’s?

(a) Alfred Russell Wallace

(b) Erasmus Darwin

(c) Thomas Godfrey

(d) Thomas Robert Malthus

Answer: (a) Alfred Russell Wallace

  1. The ultimate source of organic variation is

(a) natural selection

(b) sexual reproduction

(c) hormonal action

(d) mutations

Answer: (d) mutations

  1. World environment day is

(a) June 5

(b) February 28

(c) August 5

(d) April 28

Answer: (a) June 5

  1. Tendon connects

(a) Cartilage with muscles

(b) Bone with muscles

(c) Ligament with muscles

(d) Bone with Bone

Answer: (b) Bone with muscles

  1. Sewage infection of water will be demonstrated by cysts of

(a) Entamoeba

(b) Escherichia coli

(c) Pseudomonas

(d) Leishmania

Answer: (a) Entamoeba

  1. Which type of tissue forms glands?

(a) Epithelial

(b) Connective

(c) Nervous

(d) Muscle

Answer: (a) Epithelial

  1. Eutrophication leads to death of fish due to

(a) Increased O2 content

(b) increased algae content

(c) decreased algae content

(d) Decreased O2 content

Answer: (d) Decreased O2 content

  1. Sebaceous glands are found in

(a) Dermis of skin of mammals

(b) Epithelium of stomach of frog

(c) Epithelium of intestine of frog

(d) Epidermis of skin of mammals

Answer: (a) Dermis of skin of mammals

  1. Minamata disease is a pollution-related disease, which results from

(a) Release of human organic waste into drinking water

(b) Accumulation of arsenic in atmosphere

(c) Release of industrial waste mercury into fishing water

(d) Oil spills into sea

Answer: (c) Release of industrial waste mercury into fishing water

  1. Which type of tissue forms the framework of the external ear?

(a) Epithelial

(b) Connective

(c) Muscle

(d) Nervous

Answer: (b) Connective

SOLVED PAPER OF STAFF NURSE IN HEALTH SERVICES DEPT- Staff Nurse Exam Questions

  1. The most common pathogenic mechanism of acute pancreatitis is –
    Ans: Autodigestion of the pancreas.
  2. What does the nurse monitor for, in a patient with Acute Renal Failure?
    Ans: Pulmonary oedema and ECG changes.
  3. A disease caused by Treponema pallidum is –
    Ans: Syphilis.
  4. Which of the following is an important nursing intervention for a patient with Cushing Syndrome?
    (a) Left Middle Cerebral Artery (b) Observe for hypotension
    (c) Protect from infection (d) Restrict carbohydrate intake.

Ans: Protect from infection.

  1. Involvement of which of the following structures will lead to right-sided hemiplegia and aphasia?
    (a) Left Middle Cerebral Artery (b) Vertebral Artery (c) Brain stem
    (d)Right Middle Cerebral Artery.

Ans: Left Middle Cerebral Artery

  1. Which one of the following is a common response expected in a patient with stroke, to the change in body image?
    (a)Denial (b) Disassociation (c) Delusion (d) Depression.
    Ans: Depression.
  2. A patient with early osteoporosis must be advised to-
    Ans: Stop smoking
  3. For doing nasotracheal suctioning, during which of the following patient activities, the catheter should be inserted?
    (a)Swallowing (b) Inhaling (c) Exhaling (d) Retching
    Ans: Inhaling
  4. The simple most effective method for reducing the risks of stasis of pulmonary secretions is-
    Ans: Two hourly position change.
  5. What is cyanosis?
    Ans: Blue discoloration of the skin.
  6. The period from conception to birth is denoted as –
    Ans: Prenatal
  7. The role of nursing is “having charge of somebody’s health” Whose vision is this?
    Ans: Florence Nightingale
  8. Which of the following developmental stage corresponds to infancy?
    (A) Trust Vs Mistrust (b) Autonomy Vs Shame (c) Initiative Vs Guilt (d) Industry Vs Inferiority.

Ans: Trust Vs Mistrust

  1. Who proposed the nursing theory of self-care deficit?
    Ans: Dorothea Orem
  2. The head circumference of a normal infant is –
    Ans: 33-35 cm
  3. The leading cause of death in adolescence is –
    Ans: Accidents
  4. The legal definition of ‘death’ that facilitates organ donation is, cessation of –
    Ans: Function of brain
  5. The body temperature at which tissues and cells can best function is –
    Ans: 36-38o C
  6. Men have a higher Basal Metabolic Rate because their body contains more-
    Ans: Testosterone
  7. The mechanism by which body loses heat to the environment, without having direct contact is –?
    Ans: Radiation
  8. Which of the following structures controls heat loss?
    (a) Anterior pituitary (b) Posterior pituitary (c) Posterior hypothalamus (d) Anterior hypothalamus
  9. Exposure of the body to subnormal temperature can lead to …
    Ans: Frost-bite
  10. What is the effect of an antipyretic?
    Ans: Reduce fever
  11. The volume of blood pumped by the heart during one minute is called….
    Ans: Cardiac output
  12. What is the normal pulse rate of an infant?
    Ans: 120-160
  13. The phase of respiration in which gases move in and out of the lungs is ….
    Ans: Ventilation
  14. What is the normal partial pressure of carbon dioxide in arterial blood? (mm Hg)
    Ans: 35-45
  15. What is the equipment that indirectly measures arterial oxygen saturation?
    Ans: Pulse Oximeter
  16. What is the term used to denote regular, abnormally slow respirations?
    Ans: Bradypnea
  17. What technique of assessment helps to determine ketoacidosis?
    Ans: Olfaction
  18. Inflammation of skin at the base of the nail is?
    Ans: Paronychia
  19. The condition in which both eyes do not focus on an object simultaneously is known as?
    Ans: Strabismus
  20. The most effective way to break the chain of infection is by?
    Ans: Hand hygiene
  21. How many drops in a standard drip set makes one ml.?
    Ans: 15
  22. The prescription orders 0.125 mg digoxin orally. Tablets containing 0.25 mg is available. How many tablets will you administer?
    Ans: 1/2
  23. A patient who is receiving intravenous fluids develops tenderness, warmth, erythema and pain at the infusion site. Which of the following conditions will you suspect?
    (a) Sepsis (b) Infiltration (c) Fluid overload (d) Phlebitis
    Ans: Phlebitis
  24. When providing oral hygiene to an unconscious patient, care must be taken to prevent?
    Ans: Aspiration
  25. What is the intrinsic rate of the normal A-V node?
    Ans: 40-60 per minute
  26. Which of the following structures is the pacemaker of the heart?
    (a) S-A node (b) Septum (c) A-V node (d) Bundle of His
    Ans: S-A node
  27. The prescription is for two tablespoons of milk of magnesia. How many ml. will you give?
    Ans: 30 ml
  28. Which of the following is intravascular fluid?
    (a) Lymph (b) Pleural fluid (c) Plasma (d) Synovial fluid
    Ans: Plasma
  29. If the serum potassium level is less than normal, the condition is known as –
    Ans: Hypokalemia
  30. What is electrolyte abnormality likely to develop in a patient with vomiting?
    Ans: Hypokalemia
  31. How much sodium is normally present in the extracellular fluid? (in Meq/L).
    Ans: 135-145
  32. What is the primary cause of hyperkalemia?
    Ans: Renal failure
  33. Which of the following is an isotonic solution?
    (a)Lactated Ringers (b) Half –Normal Saline (c) One-third Normal Saline
    (d) Mannitol
    Ans: Lactated Ringers
  34. A Thousand ml. of Normal Saline is to be infused in 8 hours. What should be the rate of flow per minute?
    Ans: 30 drops
  35. A patient admitted with vomiting, has the following arterial blood gas levels-pH 7.30; PaCO2 36 mm Hg; Pa O2 92mm Hg; and HCO3 18; what is the acid-base imbalance that is present?
    Ans: Metabolic acidosis
  36. Which of the following is a first-line drug used for pain management?
    (a)Acetaminophen (b) Clonidine (c) Morphine (d) Ketamine
    Ans: Acetaminophen
  37. Which of the following is the organism that causes peptic ulcer disease?
    (a) Staphylococcus (b) Corynebacterium (c) Helicobacter pylori
    (d) Streptococcus.
    Ans: Helicobacter pylori
  1. Which of the following nutrients helps for tissue repair?
    (a)Vitamin (b) Fat (c) Carbohydrate (d) Protein
    Ans: Protein
  2. Microscopic examination of urine reveals elevated levels of red blood cells. What does it indicate?
    Ans: Damage to Glomeruli.
  3. Which of the following patient activities helps to relax the external anal sphincter, while administering enema?
    (a)Separating the buttocks (b) Lubricating the catheter tip
    (c)Inserting the catheter slowly (d) Breathing out through the mouth.

Ans: Breathing out through the mouth.

  1. What length of the catheter tip should be inserted into the rectum, for giving the enema to an adult patient?
    Ans: 7.5-10 cm
  2. The stool discharged from an ostomy is called?
    Ans: Effluent
  3. Which of the following is the best method to confirm placement of the nasogastric tube:
    (a) Checking patient’s ability to talk (b) Aspiration of intestinal content
    (c) Introducing air and auscultating (d) X-ray of chest and abdomen

Ans: X-ray of chest and abdomen

  1. Which of the following is a common cause of orthostatic hypotension in a bedridden Patient?
    (a)Increased autonomic response (b) Decreased circulating blood volume
    (c) Increased cardiac output (d) Decreased blood pooling
    Ans: Decreased circulating blood volume.
  2. Which of the following body parts has a condyloid joint?

(a) Shoulder (b) Elbow (c) Wrist (d) Forearm

Ans: Wrist

  1. Who was the first president of the International Council of Nurses?
    Ans: Fenwick
  2. Which of the following minerals should be taken by a child suffering from rickets?
    (a)Potassium (b) Calcium (c) Sodium (d) Iron
    Ans: Calcium
  3. Who introduced antiseptic spray during surgery?
    Ans: Joseph Lister
  4. A large infection made up of several boils is known as :
    Ans: Carbuncle
  5. Which of the following drugs will be administered to treat anaphylaxis?
    (a) Atropine (b) Sodium bicarbonate (c) Digoxin (d) Epinephrine
    Ans: Epinephrine
  6. Which of the following is a vesicant drug?
    (a)Dactinomycin (b) Morphine (c) Azithrocin (d) Voveran
    Ans: Dactinomycin
  7. Pain caused by damage to somatic tissue is known as –
    Ans: Nociceptive
  8. Which of the following immunoglobulin are responsible for anaphylactic reactions?
    (a) IgA (b) IgE (c) IgM (d) IgG
    Ans: IgE
  9. The separation and disruption of previously joined wound edges is termed as?
    Ans: Dehiscence
  10. What types of dressing is Duoderm?
    Ans: Hydrocolloid.
  11. The role of the complement system in opsonization affects which response of the inflammatory process?
    Ans: Cellular.
  12. Contractures frequently occur after burn healing because of ….?
    Ans: Excess fibrous tissue formation.
  13. Association between HLA antigens and diseases is most commonly found in what disease conditions?
    Ans: Autoimmune diseases.
  14. What is the most common cause of secondary immunodeficiencies?
    Ans: Drugs
  15. If a person is having an acute rejection of a transplanted organ, which of the following drugs would most likely to be used?
    (a)Tacrolimus (b) Cyclosporine (c) Cellcept (d) Daclizumab.

Ans: Daclizumab.

  1. The primary difference between benign and malignant neoplasm is the ….
    Ans: Characteristic of tissue invasiveness.
  2. If the blood plasma has a higher osmolality than the fluid within a red blood cell, the mechanism involved in equalizing the fluid concentration is?
    Ans: Osmosis.
  3. Which of the following symptoms should be watched for in a patient receiving a loop diuretic?
    (a)Restlessness and agitation (b) Paresthesias. (c)Increased blood pressure
    (d)Weak irregular pulse.

Ans: Weak irregular pulse.

  1. Which of the following should be watched for in a patient who has just undergone a total thyroidectomy?
    (a)Weight gain (b) Depressed reflexes (c) Positive chvostek sign (d) Personality changes.

Ans: Positive chvostek sign

  1. Which of the following surgical procedures involves removal of a body organ?
    (a) Tracheostomy (b) Laparotomy (c) Mammoplasty (d) Mastectomy.
    Ans: Mastectomy.
  2. The cause of arcus senilis is?
    Ans: Cholesterol deposits.
  3. What is the cause of presbyopia?
    Ans: Inflexible lens.
  4. The most appropriate technique to assess skin for temperature and moisture is ….
    Ans: Palpation
  5. Complete absence of melanin pigment in patchy areas on a patient’s hand is described as …..
    Ans: Vitiligo
  6. What instruction will you give to a patient after a chemical peel?
    Ans: Avoid sun exposure
  7. Childhood atopic dermatitis is commonly seen in which body area?
    Ans: Antecubital space.
  8. Which of the following parameters is commonly used to assess adequacy of fluid replacement in a patient with burns?
    Ans: Urine output.
  9. Which of the following is an earliest manifestation of inadequate oxygenation?
    (a) Diaphoresis (b) Cyanosis (c) Restlessness (d) Hypotension

Ans: Restlessness

  1. A diagnostic procedure which involves removal of pleural fluid for analysis is :

Ans: Thoracentesis.

  1. Which of the following helps to identify flail chest in a patient with chest trauma:
    (a)Multiple rib fractures seen in X-ray. (b)Decreased movement of chest wall
    (c)Tracheal deviation (d) Paradoxic chest movement during respiration.
    Ans: Paradoxic chest movement during respiration.
  2. Which of the following is an intervention for a patient with chronic obstructive pulmonary disease?
    (a) Pursed-lip breathing (b) Chronic steroid therapy (c) High flow oxygen
    (d)High Carbohydrate diet
    Ans: Pursed-lip breathing
  3. Which of the following is a normal finding obtained during a lymph node palpation?
    (a) Hard, fixed node (b) Firm, mobile node (c) Enlarged tender nodes
    (d)Hard, nontender nodes

Ans: Firm, mobile node

  1. Which is the most common type of leukemia seen in older adults?
    Ans: Chronic lymphocytic.
  2. The blood vessel that brings blood to the right atrium is ….
    Ans: Inferior Venae Cavae
  3. Which of the following conditions is caused by elevated intra ocular pressure?
    (a)Glaucoma (b) Cataract (c) Strabismus (d) Myopia.
    Ans: Glaucoma.
  4. Which of the following is the most common pathologic finding in individuals at risk for sudden cardiac death?
    (a)Aortic valve disease (b) Mitral valve disease
    (c) Left ventricular dysfunction (d) Atherosclerotic heart disease
    Ans: Atherosclerotic heart disease
  5. Which of the following is an absolute contraindication for the use of fibrinolytic therapy?
    (a) Current use of anticoagulants (b) Severe liver disease
    (c) Suspected aortic dissection (d) Active peptic ulcer disease
    Ans: Suspected aortic dissection
  6. Which of the following drugs provide relief of anxiety and decreases both preload and after load?
    (a) Amrinone (b) Morphine sulphate (c) Furosemide
    (d)Dobutamine

Ans: Morphine sulphate

  1. In a normal sinus rhythm, the measurement of an S.T.segment is …..?
    Ans: 0.12 seconds
  2. The ECG monitor of a patient admitted with myocardial infarction shows ventricular bigeminy. What is the nurse’s responsibility in this situation?
    Ans: Assess the patient’s response
  3. What is the usual treatment of Rayanaud’s Phenomenon?
    Ans: Calcium Channel blockers.
  4. A patient is admitted with a diagnosis of diarrhea with dehydration. What could be the cause of increased peristalsis resulting in diarrhea?
    Ans: Parasympathetic stimulation.